Klimakonference i Sønderborg: Konstruktive l...

CITIES havde sit eget spor på konferencen ’100 % Climate Neutrality’ på Alsion i Sønderborg tidligere på ugen, samtidig med at der var et fælles spor med over 250 deltagere fra hele Europa. Her præsenterede internationale forskere alarmerende facts om klimakrisen og de medfølgende konsekvenser.

Alligevel kunne gæsterne gå hjem med en god følelse i maven, for konferencens viste også, at vi allerede har mange af løsningerne på de klimaudfordringer verden står overfor, skriver arrangørerne – herunder CITIES-partner ProjectZero – i en pressemeddelelse.

Nogle af Europas skarpeste klimahjerner var i ugens løb samlet i Sønderborg for at stille skarpt på den galoperende klimakrise. Og selvom der blev malet med den helt sorte pensel, da fakta og konsekvenser blev præsenteret, så kunne både gæster og deltagere ved konference går derfra med et grønt håb for fremtiden – forskere præsenterede nemlig en række løsninger, som kan forebygge konsekvenserne og bl.a. forbedre energieffektiviteten og ressourceanvendelsen.

”Et godt eksempel er det, som vi med en lidt teknisk term, som vi kalder ’energy payback-time’, som er den tid, der går, før elementet har produceret den energi, det krævede at fremstille det. For organiske solceller, som vi forsker i her på SDU Sønderborg, er den tid nu helt nede på 3-4 uger, lyder det fra én af initiativtagerne og arrangørerne af konferencen”, fortæller leder af Mads Clausen Instituttet Horst-Günter Rubahn.

De unge gjorde deres indtog på konferencen
Konferencen bød på indlæg fra ledende forskere og repræsentanter fra projekterne CITIES, ActNow, RollFlex, PE:Region, Energibyerne.dk og det ambitiøse ungeklimaråd fra byer i både Danmark, Letland og Tyskland.

”Jeg vil i den sammenhæng gerne fremhæve ungeklimarådet, som bragte vitalitet ind i konferencen som vi ikke tidligere har oplevet, og så er det jo i bund og grund dem det handler om. Det er deres fremtid”, vi kæmper for, siger Horst-Günter Rubahn.

De unge indtog scenen i forbindelse med konferencens afsluttende paneldiskussion, som understregede, at de ikke ønsker at pege fingre eller kaste skyld på tidligere generationer, men i stedet vil række en udstrakt hånd frem og opfordre til tæt samarbejde og en fælles front mod de klimaproblemer verden står over for.

Dermed var tonen en anden end da ikonet og den svenske klimaaktivist, Greta Thunberg, indtog talerstolen ved FN’s klimatopmøde i New York i sidste måned og beskyldte verdens topledere for at have stjålet hendes drømme og barndom. Men alvoren og engagementet var den samme.

Tager konklusioner med til København
Sønderborgs ProjectZero vision, har til formål at reducere Sønderborg-områdets CO2-udledning til et rundt nul allerede i 2029 og samtidig skabe nye kompetencer og grønne jobs i virksomhederne.

Også ProjectZeros direktør, Peter Rathje, er som medarrangør glad og stolt over klimakonferencen og dens konklusioner:

”Sønderborg og partnerne i bl.a. CITIES, Energibyerne.dk og ActNow-projekterne har været i gang i mange år. Konferencen bekræftede, at ambitiøse klimamålsætninger bedst løses i tæt samarbejde med lokale interessenter og at byer/kommuner er de nye klima-omdrejningspunkter når der skal sættes turbo på klimaindsatserne”, siger Peter Rathje, adm. direktør, ProjectZero.

Peter Rathje opfordrer Regeringen og ministrene til at styrke dialogen med byerne af de relaterede forskningsprojekter, hvor universiteter og virksomheder allerede samarbejder om de nye løsninger til verdens byer/kommuner.

Derfor vil Peter Rathje tage konferencens konklusioner med til bl.a. København, når 96 af verdens ledende byer i uge 41 mødes for, i endnu større skala, at sætte actions på verdens klimaproblemer i forbindelse med ‘C40 Mayors Summit’.

Læs mere om Sonderborg Youth Declaration

Professor Henrik Madsen (nummer fem fra venstre) fra DTU Compute og centerleder for CITIES deltog i panelet, der drøftede de unges Sonderborg Youth Declaration.

Contact

Hanne Kokkegård  

hanko@dtu.dk
Involved partners
Copyright © 2024 | CITIES Innovation Center
Article location: https://www.citiesinnovation.org/klimakonference-i-sonderborg-konstruktive-losninger/
Popular articles

Overskudsvarme kan gøre den frosne juleand g...

Varmeproduktionen fra køleanlæg i supermarkeder kan let genbruges internt og ledes ud i fjernvarmenettet, viser projektet Super Supermarkets med bl.a. CITIES-partnere. Gratis kogebog og to beregningsmetoder kan hjælpe supermarkeder, der vil i gang. Og lovændring vil gøre det endnu mere attraktivt. — Efter mange års tøven behandler Folketinget lige nu et lovforslag, der skal gøre …

CITIES-forskere: CO2-afgift og CO2-fond

Et forslag fra professor og centerleder i CITIES Henrik Madsen samt lektor Karl Sperling og professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet foreslår, at Danmark indfører CO2-afgifter og lader pengene indgå i en CO2-fond, der støtter industriens grønne omstilling. Forslaget bygger bro mellem Klimarådets forslag om og Dansk Industris afvisning af en indførelse af klimaafgifter …