Smart heat control makes holiday homes with p...

Holiday homes in Blåvand will significantly reduce CO2 emissions by controlling heating after the production of wind energy. The project – Flexible Energy Denmark (FED) is one of the new projects at Center Danmark.

Smart varmestyring gør poolsommerhuse mere klimavenlige Sommerhuse i Blåvand skal reducere CO2-udledningen markant ved at styre opvarmningen efter produktionen af vindenergi.

Varmeregningen er skyhøj i sommerhuse med indendørs swimmingpool, for det koster mange penge at opvarme vandet til omkring 30 grader. Men man kan spare penge og ikke mindst reducere CO2-udledningen med op imod 30 procent, hvis man udnytter overskudsproduktionen af vind- og solenergi til at opvarme vandet.

Det mener DTU, sommerhusudlejningsbureauet NOVASOL m.fl., som nu går i gang med en videreudviklet udgave af et nyligt afsluttet projekt med smart styring af opvarmningen i sommerhuse med pools.

I udvalgte poolsommerhuse i Blåvand ved den jyske vestkyst vil man opvarme vandet, når strømmen kommer fra vindmøller, og stoppe opvarmningen når strømmen kommer fra kilder med højere CO2-aftryk. Eftersom vandet holder på varmen i lang tid, mærker sommerhusgæsterne intet til den CO2-relaterede styring.

Elprisen svinger over døgnet og er dyrest, når der er rift om strømmen. Derfor vil sommerhusejere og -lejere kunne spare penge, hvis de opvarmer på andre tidspunkter. Der vil også være besparelser at hente, hvis energiafgifterne i fremtiden bliver reguleret efter CO2-belastningen.

Det nye projekt kommer til at køre i regi af Danmarks nye nationale forskningscenter for grøn omstilling Center Danmark gennem projektet ’FED’ – Flexible Energy Denmark, som Innovationsfonden støtter med 30 millioner kroner.

”I dag bliver vindmøllerne ofte stoppet, og dermed går masser af grøn strøm til spilde. Sommerhusinitiativet med NOVASOL betyder, at vi kan bruge sommerhusene som eksisterende kæmpemæssige batterier til lagring af grøn energi til brug, når strømmen er mere sort. Hermed kan vi med smart styring fremme den grønne omstilling her og nu”, siger Henrik Madsen, centerleder for CITIES og leder af FED-projektet under Center Danmark.

FED skal sikre, at fleksibiliteten i elnettet udnyttes og samtidig gøre os klogere på, hvordan Danmark bedst kan få balance mellem energiproduktion og -forbrug i den grønne omstilling og undgår at udbygge elnettet med fx flere vindmøller.

Sensorboks snakker med central server

Besparelserne (CO2 og økonomisk) opnår man gennem en relativ simpel styring. En sensorboks i sommerhuset kommunikerer med en central server, der ved hjælp af kunstig intelligens regner ud, hvornår det er optimalt at opvarme vandet.

Man lader en algoritme tygge sig gennem data fra vejrprognoser og sammenholde dem med oplysninger om udlejningen af sommerhuset. Og serveren kan give varmepumpen eller el-patronen i sommerhuset besked på at starte, når det er mest klimavenligt.

I det tidligere projekt kommunikerede sommerhuset med serveren over mobilnettet, men forbindelsen var ofte ustabil. Alligevel opnåede man en markant besparelse. Nu vil man benytte de mere stabile internetforbindelser (fx fiber), som ofte findes i sommerhusene, ligesom man vil opdatere udstyret.

NOVASOL ser gevinst flere steder

Hos sommerhusudlejningsfirmaet NOVASOL glæder Thomas Kieldsen, group business development manager, sig til at teste metoden yderligere, fordi den er vejen til mere klimavenlige sommerhuse:

’Som virksomhed ville vi aldrig have startet noget lignende, hvis vi ikke havde modtaget hjælp fra DTU-ingeniørerne, da det kræver en masse computerteknologi og matematiske algoritmer (maskinindlæring),” siger Thomas Kieldsen.

I forhold til branding håber NOVASOL, at deltagelse i forskningsprojekterne vil være til fordel for ferieudlejningsbureauet, ligesom branding kan være en faktor for sommerhusejerne, hvor ingen har afvist at deltage i projektet.

”Feriehusejere ville aldrig individuelt kunne etablere en løsning som den, de har modtaget gennem dette projekt. Man kan også godt forestille sig, at gæster fremover vil vælge det hus, hvor CO2-påvirkningen er reduceret betydeligt sammenlignet med de nærliggende sommerhuse, hvis lejen og beliggenheden er omtrent den samme,” siger Thomas Kieldsen.

”NOVASOL’s ambitioner går videre end rammerne for FED, idet vi tror så meget på konceptet, at en eventual større udbredelse vil realisere konkrete CO2-besprelser allerede i 2020. Samtidig har vi volumen til at udbrede løsningen til hele landet til vores henved 1.000 sommerhuse med indendørspool, der hver især bruger over 30.000 Kwh om året, så en 30% reduktion vil gøre en forskel, siger han.

Brancheforening er interesseret

På Folkemødet på Bornholm i juni var professor Henrik Madsen med i en debat hos Feriehusudlejernes Brancheforening, hvor han fortalte om resultaterne fra det oprindelige sommerhusprojekt.

Nu glæder man sig i brancheforeningen over fortsættelsen med FED-projektet i Blåvand, siger vicedirektør Poul Fejer Christiansen:

“Vi er meget interesseret i tiltag, der kan gøre vores branche mere klimavenlig. Her spiller FED-projektet godt sammen med vores ønske om at skabe et image for sommerhusbranchen i Danmark om, at vi passer på klimaet. “

Poul Fejer Christiansen håber, at muligheden for at udnytte grøn overskudstrøm tænkes videre.

“Vi forventer, at mange af vores tyske sommerhusgæster i fremtiden kommer til at køre i elbiler. Der vil muligheden for, at gæsterne kan oplade bilen fx om natten med vindmøllestrøm, fremme den grønne profil, vi har sat gang i, og som vi gerne vil vise omverdenen,” siger han.

Contact

Hanne Kokkegård  

hanko@dtu.dk
Copyright © 2024 | CITIES Innovation Center
Article location: https://www.citiesinnovation.org/113960-2/
Popular articles

Overskudsvarme kan gøre den frosne juleand g...

Varmeproduktionen fra køleanlæg i supermarkeder kan let genbruges internt og ledes ud i fjernvarmenettet, viser projektet Super Supermarkets med bl.a. CITIES-partnere. Gratis kogebog og to beregningsmetoder kan hjælpe supermarkeder, der vil i gang. Og lovændring vil gøre det endnu mere attraktivt. — Efter mange års tøven behandler Folketinget lige nu et lovforslag, der skal gøre …

Ny webinar-serie: Danmark og USA kan lære af...

DTU har sammen med det nationale danske Innovation Centre Denmark Boston udviklet en række forsknings-webinarer sammen med Ørsted, MIT og Tufts University i Boston samt Energinet og den nye forskningsklynge Energy Cluster Denmark. —- Internationalt samarbejde og deling af viden er forudsætningen, for at verdens lande kan opfylde klima-målsætningerne. Danmark og USA samarbejder meget forskningsmæssigt …